null A nemzetiségi ombudsmanhelyettes üzenete az Ukrajnából menekülők elhelyezéséhez nyújtott állami támogatás szabályainak módosításával kapcsolatban

A 2024. június 28-án megjelent 134/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet szerint augusztus 21-től, vagyis a mai naptól új szabályok vonatkoznak az Ukrajnából menekülők elhelyezéséhez nyújtott állami támogatásra.

Az új szabályozás szerint a menedékesek minden esetben kizárólag akkor jogosultak támogatott elhelyezésre, ha Ukrajna olyan területéről érkeztek, amelyet a Kormány „háború sújtotta területként” tart nyilván. Ha a korábban érkezett érintettek már támogatott szálláson laknak, de olyan helyről származnak, amely nem szerepel ezen a listán, akkor csak 2024. augusztus 20-ig maradhattak jogosultak a támogatott szálláshelyre.

A Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettesként aggasztónak tartom, hogy az új jogszabályi korlátozások nagy számban érintenek olyan kiszolgáltatott személyeket és családokat, akik a roma közösséghez tartoznak, sokszor magyar állampolgársággal is rendelkeznek és Kárpátaljáról vagy Nyugat-Ukrajnából érkeztek. Sérülékeny helyzetükre tekintettel kötelességem kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a jogszabályváltozás folytán előálló szigorítások ne járjanak hátrányos következményekkel az érintettek jogaira, valamint rövid- és hosszú távú életkilátásaikra.

Tekintettel az új szabályozás érdemi végrehajtása körüli számos bizonytalanságra, a közreműködő szervezetek számának radikális csökkentésére és a rendkívül rövid felkészülési időre, soron kívüli intézkedéseket kezdeményeztem.

A jogszabály gyakorlati végrehajtásának áttekintése, a ténylegesen várható változások felmérése és a humanitárius válsághelyzet elkerülése érdekében egyeztetéseket folytattam a menekülőket segítő civil szervezetek képviselőivel, valamint írásban részletes kérdésekkel fordultam az érintett kormányzati szervekhez, illetve intézményekhez. Az ombudsmani feladat és hatáskörből adódóan érdemi véleményt a kialakult helyzetről, valamint a nemzetiségi jogok, illetve az egyenlő bánásmód követelményének esetleges sérelméről kizárólag valamennyi szakmai válasz megérkezése után alakíthatok ki.

Megkereséseimben azonban külön is felhívtam az érintettek figyelmét arra, hogy a jogbiztonság elvének és a hátrányos megkülönböztetés tilalmának garantálása valamennyi állami szerv alapvető kötelessége. A tervezett intézkedések végrehajtása során az alapvető jogok érvényesítése kritikus szempont, különös tekintettel arra, hogy az érintettek számára megfelelő felkészülési időt kell biztosítani a megváltozott szabályokhoz való alkalmazkodásra, az anyanyelven kapott átfogó és megfelelő tájékoztatáshoz való joguk érvényesítésére, méltányossági kérelmeik szabályozott rendben történő elbírálására és a számukra hátrányos hatósági döntésekkel szembeni jogorvoslati lehetőség biztosítására.

A szállás és ellátások nélkül maradó, a legtöbb esetben kiszolgáltatott helyzetű személyek sorsa különösen aggasztó számomra.

Figyelemmel annak veszélyére, hogy a jogszabálymódosítás akadályozhatja az Ukrajnából menekülők társadalmi integrációját, fontosnak tartom, hogy a megváltozott keretrendszer következtében esetleg megszűnő támogatási jogosultságok ne járjanak a jelenleg együtt elhelyezett családok szétszakításával. Kiemelt szempontnak kell lennie annak is, hogy a korábban támogatott szálláshellyel rendelkező és ott óvodai nevelésben részesülő vagy beiskolázott kiskorúak nevelése-oktatása, ezzel pedig társadalmi integrációs folyamata ne szakadjon meg a jogszabálymódosítás következményeként. A különösen sérülékeny helyzetben lévő személyek megkülönböztetett védelme érdekében szükségesnek tartom annak biztosítását is, hogy az esetleges intézkedések ellenére az érintettek, különösen a várandós anyák, kiskorúak, fogyatékkal élők, idős korúak hozzájuthassanak a korábban általuk igénybe vett egészségügyi, szociális, családvédelmi, gyermekvédelmi ellátásokhoz az állami ellátórendszer keretein belül.

Mindezen szempontokat szem előtt tartva, az érintett civil szervezetekkel és a hatáskörrel rendelkező kormányzati szervekkel folyamatosan egyeztetve továbbra is kiemelt figyelemmel kísérem a háború sújtotta Ukrajna területéről érkezett menekültek és menedékesek magyarországi elhelyezésének támogatására vonatkozó szabályozást és annak gyakorlati megvalósítását.

Budapest, 2024. augusztus 21.

Szalayné Sándor Erzsébet

      nemzetiségi ombudsmanhelyettes