null Az alapvető jogok biztosának üzenete az idősek világnapja alkalmából

A méltó időskor alapvető feltétele az empatikus, szolidáris és támogató társadalom. Mindannyiunk érdeke, hogy az időskorra, mint az élet tiszteletreméltó időszakára tekintsünk. Az idősebbek tapasztalatára és véleményére való figyelem, gondolkodás, a generációk közötti együttműködés nélkül nincsen egészséges társadalom – emlékeztet idén is az idősek világnapja alkalmából dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

Az ENSZ Közgyűlése 1990. december 14-én minden év október 1-jét az idős emberek világnapjává hirdette ki, amelyet 1991-ben ünnepelhettünk elsőként. Azóta is minden évben lehetőséget nyújt arra e világnap, hogy felhívhassuk a figyelmet a méltóságteljes és aktív időskor fontosságára, az idős embereknek a közösségben és a családokban betöltött szerepére, illetve a munka világába történő visszatérésük kérdésére. 1991-ben fogadta el az ENSZ Közgyűlése az időskorúakra vonatkozó irányelveit, kiemelve a függetlenséget, a részvétel biztosítását, a személyes életfeltételek és a szociálpolitika szempontjából kulcsfontosságú gondozást, önmegvalósítást és nem utolsósorban a méltóságot. 

Földünkön a 65 év feletti népesség aránya 2024 és 2050 között az előrejelzések szerint jelentős mértékben nőni fog. A demográfiai tendenciák szerint a világ, különösen az európai államok népessége fokozatosan öregszik, az emberek egyre hosszabb ideig élnek, az időskor kitolódik. 

Az időskorba lépők társadalmi számarányának növekedése rávilágít az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzésének és kezelésének fontosságára a teljes élet során. Az egyes államok és társadalmak elemi érdeke, hogy alkalmazkodjanak az idős emberek növekvő számához, segítsék a sokféle funkcionális képesség megőrzését. Az alapvető funkciók ellátására és a mindennapi életben való részvételre való képesség nem csak az egyénen múlik: azt az a társadalmi és fizikai környezet is jelentősen befolyásolja, amelyben az egyén él. 

A sérülékeny társadalmi csoportok jogainak védelmére kapott külön törvényi felhatalmazása alapján az alapvető jogok biztosa minden hozzá forduló idős ember ügyét, sajátos problémáját, kérdéseit kiemelten kezeli – mind az egyéni panaszbeadvány alapján indult, mind pedig hivatalból indított eljárások során – függetlenül attól, hogy azok milyen területet érintenek. A hosszú évek tapasztalatai, a szakmai szervezetekkel való együttműködés jelenti az ombudsman számára a hiteles megszólalást valamennyi, az idős emberek életét befolyásoló kérdésben.

Az ENSZ főtitkárának a 2024-es esztendőre vonatkozó újévi üzenete szerint „a bizalom újjáépítésének és a remény helyreállításának éve kell hogy legyen 2024”. Ennek megfelelően a bizalom és a remény valamennyiünk számára a méltó élet kerete lehet, figyelemmel arra, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával kapcsolatos globális ismeretek és tudatosság növelése, valamint a közös kötelezettségvállalás egyúttal az idősek jelenlegi és jövőbeli generációi emberi jogai védelmének a megerősítése is egyben.